CETĂȚILE ȘI BISERICILE FORTIFICATE DIN TRANSILVANIA
Cetatea Râşnov
Cetatea Râşnov este astăzi unul din cele mai importante monumente medievale din România. Prima cetate medievală la Râșnov a fost construită de sași și cavalerii teutoni în perioada 1211–1225, iar după alungarea cruciaţilor, cetatea din lemn și pământ a fost transformată în una din piatră de sași.
Cetatea Feldioara
Răsărită din propria ruină, Cetatea Feldioara, numită și Marienburg, se ȋnalţă impunătoare la Feldioara, pe malul Oltului, la numai 20 km de Brașov, pe drumul spre Sighișoara. Restaurarea sa a salvat resturile de ziduri care supravieţuiseră ultimelor sute de ani de părăsire și i-a redat ȋnfăţișarea avută ȋn secolul al XVII-lea. Cea mai veche atestare documentară o plasează în anul 1225.
Cetatea Prejmer
Cel mai vechi monument istoric din județul Braşov adăposteşte și Biserica Evanghelică Săsească Fortificată din localitate, denumită și bijuteria Transilvaniei. Ridicare bisericii a fost începută de Odinul Cavalerilor Teutoni în anul 1218, continuată în stilul goticului timpuriu burgund. Acest obiectiv turistic este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Cetatea Rupea
Cetatea Rupea, aşa cum ni se înfăţişează astăzi, acoperă o suprafaţă de aproape 11ha cu ziduri, turnuri şi curţi interioare. Datorită poziţiei dominante pe care o ocupă în apropierea drumului european E60, este o prezenţă remarcabilă de la mare distanţă.
Cetatea Făgărașului
Una dintre cetăţile puternice ale Transilvaniei. Astăzi găzduiește Muzeul Ţării Făgărașului care cuprinde colecţii de arheologie, istorie, etnografie.
Biserica Evanghelică Fortificată din Codlea
Cel mai vechi şi cel mai important monument arhitectonic al Codlei.
Biserica Evanghelică Fortificată Hărman
Biserica-cetate din Hărman cu zidurile ei impunătoare, cu cele şapte tunuri apărare şi cu turnul clopotniţa vizibil de la distanţă este o bijuterie printre numeroasele biserici fortificate ale saşilor din Transilvania.
Biserica fortificată din Ghimbav
Biserica fortificată din Ghimbav datează din secolul al XIV-lea, fiind o construcție evanghelică tipică.
Biserica Fortificată Viscri
Biserica fortificată din Viscri este un exemplu impresionant de arhitectură defensivă tipică Transilvaniei. Datorită valorii culturale istorice, centrul satului împreună cu biserica fortificată au fost înscrise în 1999 pe lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.